MOJA KUHINJA

Blog je namijenjen za objavljivanje recepata bosanske kuhinje. Pozivam sve Vas da svojim receptima u slici i rijeci pomognete da ovaj blog bude sto bogatiji. Priloge mozete slati na e-mail: najboljajela@gmail.com Svaki recept ce biti sa vasim imenom.

10.08.2010.

TOPA - PRVO JELO ZA IFTAR

Poslije soka i hurmi za iftar se iznosi topa. To je brzo jelo na bazi raznih kombinacija, a osnova je topljena  masnoća ( kajmak, maslac, maslo, supa, masnoća od pečene janjetine ili teletine ) - saft, mliječni i mesni dodaci. Topa se uvijek servira u toplom tanjiru i jede dok je topla. Mnogi uz topu kao prilog serviraju sjeckani luk. Nekad se odmah poslije tope posluži čimbur, a ponekad se ne služi topa već je ćimbur prvo jelo za iftar.
A evo i osnovnog recepta za topu:
mileram, puter i sir ( neko doda i malo mlijeka )... sve se to istopi na laganoj vatrici i onda se umače vrući somun.


Sa mileramom

Rastopiti maslac u tavi, dodati smrvljeni mladi sir i mileram,
 posoliti i pustiti na tihoj vatri da se pihtija.


Seoski čimbur

- 5 jaja
- kašika masla
- 5 kašikakiselog vrhnja
- biber i so
1. U proključanoj slanoj vodi razbiti jaja i pustiti da se djelomićno skuhaju.
2. Jaja izvaditi i staviti ih na tavu u kojoj su se zagrijali maslo i kiselo vrhnje.
3.  Potom sve malo posoliti i pobireiti, te pokriti kako bi jaja prokuhala u vrhnju.

Čimbur topa

1. Tanko narezati suho meso i staviti u metalni tanjir. Dodati masnoću, a kad se masnoća  
     uvri dodati sitno izdrobljeni mladi sir.
2. Kad sir poćne da se topi topa je pripremljena.
3. Odmah je servirati.

Čimbur je jaje na oko

Čimbur kao kulinarski izraz (tur.) označava jaje "na oko" , prženo bez miješanja na maslu ili kajmaku. Kod nas se pripremaju razne vrste čimbura, a serviraju se uvijek tople.

Pileća topa

1. Ista je prića i sa pilećim mesom. Malo masnoće od pileta ili druge masnoće staviti u tavu i ugrijati, dodati kajmak, sitno izrezano pileće meso, pokriti poklopcem, iskljućiti štednjak i ostaviti neko vrijeme da se pihtija.

Od pečenja


- Kad se pečeno ili kuhano meso ohladi u pravilu ga treba učiniti toplim i saftali.
- U metalni tanjir staviti malo masnoće od pečenja, prokuhati i dodati malo supe, usitnjeno i drobljeno meso, pustiti da se dinsta, pobiberiti i servirati u istoj posudi.

Sa suhim mesom

- 30 dkg suhog mesa 
- 4 jaja
- maslo, biber, crvena paprika i so
1. Suho meso izrezati na tanke listiće (ukoso), pa pržiti na tavi.
2.Zatim na njega staviti jaja i blago posoliti.
3. Kada servirate u tanjire, obavezno preliti vrelim maslom i prema ukusu dodati biber i crvenu papriku.

MOJA KUHINJA
<< 08/2010 >>
nedponutosricetpetsub
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
293031

MOJI LINKOVI

TELEVIZIJA

MOJI FAVORITI
-

BROJAČ POSJETA
16381

Powered by Blogger.ba